Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) στα Διοικητικά Όρια του Δήμου Ζωγράφου

Η μελέτη αφορά σε ανακαθορισμό των ορίων του Δήμου Ζωγράφου με αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του 1985.

Ο Δήμος Ζωγράφου έχει μικρές περιφερειακά εκτάσεις αμφισβητούμενες με τους όμορους δήμους και τις ζώνες προστασίας του Υμηττού. Με την παρούσα μελέτη του Νέου ΓΠΣ τακτοποιήθηκαν οι αμφισβητούμενες εκτάσεις και καθορίζονται οι Πολεοδομικές Ενότητες (15 Π.Ε.)  και οι Συνοικίες (4 ) με επίσης καθορισμένες χρήσεις όπως: Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί σταθμοί και νηπιαγωγεία σε κάθε Π.Ε., απαραίτητες χρήσεις σε Πολεοδομικά Κέντρα σε κάθε Συνοικία (Ιλισίων, Γουδή, Άνω Ιλισίων και Ζωγράφου), και στο Κέντρο Πόλης κυρίως κατά μήκος της Λεωφόρου Παπάγου.

Επίσης καθορίζονται πορείες ήπιας κυκλοφορίας και ποδηλατόδρομοι σε όλον τον Δήμο και μέσα στην Πολυτεχνειούπολη, και αναδιαρθρώνεται το κύριο οδικό δίκτυο λαμβανομένων υπ’ όψιν των τριών νέων σταθμών του Μετρό μέσα στον Δήμο σε συνδυασμό με οργανωμένη στάθμευση. Ανοίγει επίσης νέα πρόσβαση προς το Νεκροταφείο από την Περιφερειακή Οδό Κατεχάκη- Αλίμου που ανακουφίζει σημαντικά την κυκλοφορία δια μέσω του Δήμου.

Ο πληθυσμός για το 2026 υπολογίστηκε σε περίπου 99.000 κατοίκους ενώ δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης της έκτασης του Δήμου που περιορίζεται από την Πολυτεχνειούπολη, την Πανεπιστημιούπολη και τις ζώνες προστασίας του Υμηττού. Επομένως, η μεγάλη πυκνότητα κατοίκων και αυτοκινήτων παραμένει όπως είναι σήμερα, αλλά ο χώρος με το Νέο ΓΠΣ είναι καλύτερα οργανωμένος και προσφέρει περισσότερο πράσινο και όλες τις απαραίτητες λειτουργίες που εξυπηρετούν και διευκολύνουν τους κατοίκους στην καθημερινότητά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  • Φορέας / Ανάδοχος: Δήμος Ζωγράφου
  • Έτος Ανάθεσης 2009
Β1 Στάδιο Β1 Στάδιο Β1 Στάδιο Β1 Στάδιο Α1 Στάδιο Α1 Στάδιο Α1 Στάδιο